Vinylsnijder

Uit Hackalot - Hackerspace Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verouderd

De tekst op deze pagina is al een tijdje niet geupdate, als je er meer van afweet kun je de pagina updaten en deze melding verwijderen.

Hackalot heeft een vinylsnijder! Of eigenlijk een 'Electronic Cutting Tool', die bedoeld is om naast vinyl en textieltransferfolie ook papier te kunnen snijden.

Hardware

De snijder is een Silhouette Portrait. Deze kan A4-breedte aan, en heeft ook een plakmat (sticky mat) op A4-formaat.

Het mesje kan gesteld worden met het gat links van de machine, en moet zo ver uitsteken als je materiaal dik is. Vinyl is meestal een dikte 3, raamfolie 5 en kartonen vellen ook 5.

De machine kan communiceren met een laptop via de USB-AB kabel, en praat via pyUSB.


Installatie

Op Linux is de machine aan te sluiten als een printer en zijn er geen speciale drivers nodig. Communicatie gaat via pyUSB. Er zijn twee zinnige manieren om te snijden. De eerste manier is via de inkscapeplugin 'export/send to silhouette', die alleen A4 aan kan, maar wel het eenvoudigst is in het gebruik:

https://wiki.knoxmakers.org/Silhouette

De andere manier is inkcut. Dit werkt standalone, en werkt perfect voor langere snij-jobs. Wel is het beeld 90 graden gedraaid ten opzichte van inkscape en hoe materiaal door de machine gaat.

https://github.com/codelv/inkcut

In Windows is het meer werk, en moeten er drivers gevonden worden. Dit lukt (voor zover ik weet) bij de ene persoon wel en bij de andere persoon niet. Als open source geen harde eis voor je is, is de software van Silhouette zelf erg fijn, maar daar moet je je wel voor registreren.

Papier (en materialen zonder backing)

De silhouette heeft een sticky mat. Deze mat heeft een soort Post-itlijm waardoor een stevig vel papier tijdelijk vast zit. Daardoor kan de Silhouette in allebei de richtingen blijven bewegen, zelfs als er een stuk al uitgesneden is. De sticky mat kan geladen worden met het knopje wat eruit ziet als een clipbord met een ruitjespatroon.

Vinyl, raamfolie, flex en flok

De materialen die een backingfolie hebben, hebben geen mat nodig. Deze kunnen direct in de snijder geladen worden met het knopje wat er uitziet als een clipbord.

Stukjes folie die kleiner zijn dan de rollers kunnen toch gebruikt worden door ze op de sticky mat te leggen.