TS100 Otter Upgrade

Uit Hackalot - Hackerspace Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otter iron af.jpg
Project TS100 Otter Upgrade
Name TS100 Otter Upgrade
Start 2020/01/13
Contact Kartoffel
Website https://github.com/Jan--Henrik/Otter-Iron
Information Kleine productierun van een TS100 USB-C PD upgrade
Status Voltooid
Standaard TS100 soldeerbout en -punt

TS100

De MiniWare TS100 is een erg populaire draagbare soldeerbout. Er zit standaard een barrel jack connector in, waarmee je er 12-24V DC in kan stoppen om een vermogen tot 65W in de soldeerpunt te krijgen. Omdat het hitte-element in de soldeerpunt verwerkt zit warmt de punt snel op en soldeert deze erg fijn.

Om de TS100 gemakkelijk te voeden gebruiken veel mensen adapters van hun laptopvoeding of een LiPo accu naar een barrel jack te gaan.

Het zou erg makkelijk zijn als de TS100 een USB-C poort had, omdat je dan geen speciale laders nodig zou hebben maar een compatibele telefoon- of laptoplader zou voldoen. Miniware heeft een nieuwe soldeerbout uitgebracht, de TS80. Deze beschikt wel over een USB-C poort, maar ondersteunt enkel Quick Charge waardoor je slechts 18W over de USB kabel kan krijgen.Otter Iron boven de originele TS100 PCB

Otter-Iron

En toen kwam Jan Henrik met de Otter Iron. Dit is een drop-in vervanging voor de standaard PCB in de TS100 die USB-C mét Power Delivery toevoegt. Met USB Power Delivery kan een apparaat tot wel 20V en 100W ontvangen. Hiermee kan je met flink vermogen solderen vanuit bijvoorbeeld je MacBook lader of zelfs vanuit bepaalde laptops.

Jan Henrik deelt hier en daar lege printplaatjes uit voor zijn Otter Iron upgrade, maar het is best een complex ontwerp met een hoop SMD onderdelen. Ik organiseer daarom een group buy waarmee we tien vervangingsprintjes gaan laten produceren.

Ik laat tien bordjes bestukken met alle onderdelen aan de bovenkant. Onderop zitten nog een schermpje, knopjes, en een paar SMD parts maar die zal ik er met de hand bij zetten. Je krijgt een vrijwel volledige PCB, enkel de klemmetjes voor de soldeerpunt ontbreken.

Het gaat ongeveer 50 euro per stuk kosten. Om in te dekken voor eventuele tegenslagen of extra belastingen vraag ik vooraf 60 euro per stuk, en stort ik terug wat achteraf over is.

Inschrijven

Let op: je zult zelf een TS100 moeten aanschaffen. Dit kan hier bijvoorbeeld voor 40-45 euro. De soldeerpunt-klemmetjes zijn custom, en die moeten van de originele PCB geoogst worden.

Alternatief kun je een lege behuizing en een paar zekeringhouders gebruiken. Zie hier meer info daarover.


Schrijf je in door jezelf aan de tabel hieronder toe te voegen. Laat een manier achter waarop ik je makkelijk kan bereiken.

Inschrijvingen zijn gesloten. Alle bordjes zijn afgeleverd, uiteindelijke kosten waren €54.28 per stuk.

Project logs

Update 15-7-2020

Update 28-8-2020

Firmware display patch

Bordjes met display reset aangesloten


Ik heb in eerste instantie de OLED schermpjes bij LCSC meebesteld. Deze bleken niet te werken zonder resetpin aangesloten, zelfs met een pullup weerstandje erop geprutst. Als tweede poging heb ik schermpjes van Aliexpress geplukt volgens het linkje uit de originele BOM. Nogmaals geen succes, hiermee kreeg ik slechts twee van de tien bordjes werkend.

De oplossing die ik gevonden heb is om met een stukje magnet wire de reset pin van het display aan te sluiten op een vrije GPIO pin van de STM32. Om het schermpje te resetten na power-up is een kleine patch in de firmware nodig.

Stappenplan

Ik gebruik release 0.3 als voorbeeld.

  1. Download de source (zip) en pak deze uit
  2. Open main.c in firmware/Src
  3. Helemaal onderaan staat een functie static void MX_GPIO_Init(void). Voeg de volgende code toe aan het eind van deze functie om pin PB5 als output te initialiseren:
 // Set PB5 as output
 GPIO_InitStruct.Pin = GPIO_PIN_5;
 GPIO_InitStruct.Mode = GPIO_MODE_OUTPUT_PP;
 GPIO_InitStruct.Pull = GPIO_NOPULL;
 HAL_GPIO_Init(GPIOB, &GPIO_InitStruct);
  1. Plak het volgende stuk code in de int main(void) functie rond regel 110, vlak boven disp_init();:
 // Display RES# LOW (active)
 HAL_GPIO_WritePin(GPIOB, GPIO_PIN_5, 0);
 HAL_Delay(150);
 // Display RES# HIGH
 HAL_GPIO_WritePin(GPIOB, GPIO_PIN_5, 1);
 HAL_Delay(150);
  1. Open een terminal in de firmware map en compileer de firmware met make
    1. Zorg ervoor dat je de gcc-arm-none-eabi build-essential dfu-util packages geïnstalleerd hebt
  2. Zet de otter iron in DFU modus door de twee knopjes ingedrukt te houden tijdens het inpluggen
  3. Flash de firmware met dfu-util -a 0 -s 0x08000000:leave -D build/firmware.bin

Soldeerpuntklemmetjes

Naast een TS100 behuizing en soldeerpunt heb je ook de speciale soldeerpuntklemmetjes nodig om je Otter Iron af te maken.

Ik heb enkele pogingen gewaagd om deze te maken of te laten maken (zie ook Update 15-7-2020), maar deze uiteindelijk vanwege tijdgebrek moeten laten varen.

Recent kwam ik wel achter het bestaan van enkele TS100 kloons die dezelfde soldeerpunten gebruiken, en ogenschijnlijk ook dezelfde klemmetjes. Doorgaans een stuk goedkoper dan een TS100 oogsten voor enkel de klemmetjes: