Hackaclock!

Uit Hackalot - Hackerspace Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hackaclock.JPG
Project Hackaclock!
Name Hackaclock!
Start 2022/12/29
Contact Boekenwuurm, Kartoffel
Website
Information Een klok met een 24h mechanisme en ledjes, die laten zien hoe laat het is en wanneer de zon op- en onder gaat.
Status Op tijd op de space


De space had een hoop digitale klokken, maar er is weinig wat zo goed het verstrijken van de tijd weergeeft als een goede, oude, analoge klok. En omdat het wel eens voorkomt dat het ineens laat is als je bezig bent op de space, is er een analoge klok gekomen.

Maar weet je wat zo'n klok mist? Ledjes! En informatie over waar de zon is. Dus dat hebben we ingebouwd!

24 uurs klok

De klok heeft een uurwerk waarvan de seconde- en de minuten wijzer normaal lopen, maar de uurwijzer maakt maar 1 rondje per 24h. Dit soort uurwerken zijn te koop als drop-in replacement bij alle plekken waar je de iets gespecialiseerdere vervangende uurwerken kunt kopen (dus ook ali-express bijvoorbeeld). Voor de space is een stille versie gekozen. De wijzerplaat is ontworpen in inkscape en gesneden op de lasercutter uit ivoorkarton.

Leds

De leds zijn een standaard 60 leds per meter ledstrip, aangestuurd met een esp. De code is open source, en is te vinden op [1]

Geschiedenis

Hackaclock 12h.jpeg
  • Gewone, tikkende goedkope muurklok opgehangne op de space
  • Ledjes toegevoegd, geen zinnig programma erin
  • Uurwerk vervangen door een continu klok (geen tikkende klok)
  • Lange pauze
  • Leds geven nu op een 24h schaal aan wanneer de zon op is (met gele leds) en waneer die onder is (met blauwe leds), en een rood ledje waar we nu temporeel zijn
  • Uurwerk vervangen door een 24h uurwerk (niet perfect stil, maar stiller dan de ventilatie)
  • Wijzerplaat vervangen door een gelasercut ivoorkarton wijzerplaat.

Hoe maak je een klok in inkscape

De truck zit m in twee verschillende inkscape features: 'align and distribute/circulair/parameterised' voor nummers die 'recht moeten blijven staan' en 'Path effects/rotate copies' voor de ticks.

Maak 1 cijfer voor je klok. Kies een font, en zorg dat je tekst op gecentreerd staat. Kopieer en plak dat cijfer 24 keer. Ga vervolgens naar align and distribute, tabblad Circulair, kies parameterised, tick Rotate objects uit, zet de angle op 360, en de radius naar de radius waar je je nummers wilt hebben.

Als je nu tevreden bent, kun je alle cijfers vervangen door de cijfers die het daar moeten zijn. Mocht het nodig zijn, selecteer al je cijfers nog eens, en druk dan nog maals op arrange om ze perfect op hun plek te krijgen.

Nu kun je deze methode ook voor je ticks gebruiken. Maar makkelijker is het om je tick te maken (op de space is het een simpel streepje met afgerond einde) en dan een path effect toe te voegen. Het effect 'rotate copies' doet precies wat je wilt, en is nog makkelijk aan te passen.