Koken: verschil tussen versies
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Regel 3: | Regel 3: | ||
Incomplete lijst: | Incomplete lijst: | ||
* TILLREDA Inductiekookplaat | * TILLREDA Inductiekookplaat | ||
+ | * Tosti-ijzer | ||
* Diepe pan 10L | * Diepe pan 10L | ||
* Koekenpan 32cm | * Koekenpan 32cm | ||
Regel 129: | Regel 130: | ||
# Haal de pan van het vuur en roer de mozzarella er doorheen. | # Haal de pan van het vuur en roer de mozzarella er doorheen. | ||
# Serveer met stokbrood en salade. | # Serveer met stokbrood en salade. | ||
+ | |||
+ | === Panne(n)koek === | ||
+ | |||
+ | voor 4 hackers (net genoeg, meer zou geen ramp zijn, maar word interessant met de huidige beslagkom) | ||
+ | * 3 eieren | ||
+ | * 500g bloem | ||
+ | * 1l melk | ||
+ | * beetje zout | ||
+ | |||
+ | Sides: | ||
+ | * Geraspte kaas | ||
+ | * Brie in plakjes | ||
+ | * Rucola | ||
+ | * Jam | ||
+ | * Kaneelsuiker | ||
+ | * Bananen | ||
+ | |||
+ | Slecht idee sides: | ||
+ | * Snickers om mee te bakken | ||
+ | |||
+ | Bereiding | ||
+ | # Doe de bloem met het zout in de beslagkom. | ||
+ | # Giet hier de helft van de melk bij en mix dit met de garde tot een geheel | ||
+ | # Doe er een voor een de eieren bij en mix het mengsel tussen elk ei goed. | ||
+ | # Blijf mixen en giet er telkens een scheutje van de resterende melk erbij | ||
+ | # Smelt een klontje boter in de pan en laat dit goed heet worden. Stand 6 is goed geschikt hiervoor | ||
+ | # Giet anderhalve soeplepel beslag in de pan, en kantel de pan zodat het beslag over de hele bodem verdeeld is. | ||
+ | # Als de pannenkoek begint te krullen aan de randjes en bruine vlekjes heeft aan de onderkant is het tijd om hem om te draaien | ||
+ | # Eventuele toppings die moeten smelten kunnen nu het best toegevoegd worden | ||
+ | # Na een minuut is de pannenkoek gaar. | ||
+ | Bij grote hoeveelheden kan een stapel pannenkoeken warm worden gehouden door een bord op een pan met kokend water te zetten en daar de pannenkoeken te bewaren. |
Versie van 29 nov 2018 22:14
Keukeninventaris
Incomplete lijst:
- TILLREDA Inductiekookplaat
- Tosti-ijzer
- Diepe pan 10L
- Koekenpan 32cm
- 2 maatbekers 1/2L
- Koksmes
- Schilmesje
- 3 snijplanken
- Bakspaan
- 3-delig keukengerei
- Soeplepel
- Blikopener
- Vergiet
- Pannenlap
- Dunschiller
- Stamper
- Serveerschaal
- 16 borden + bestek
- Afdruiprek
- Theedoeken
Recepten
Inspiratie
- https://bitlair.nl/Projects/Koken
- https://revspace.nl/Recepten
- https://frack.nl/wiki/Noms/avondeten
- https://hack42.nl/wiki/Vergadervoedsel
- http://www.mdcc.cx/~joostvb/kook/boek11.pdf
Risotto met paddenstoelen
Voor 9 à 10 hackers
- bouilonblokjes voor 3.5 l paddenstoelenbouillon
- ~600g champignons/bospaddenstoelen (gemengd)
- 1 kg risottorijst
- 300ml droge witte wijn
- 4 uien
- 5 tenen knoflook
- Bijna een hele punt Parmigiano reggiano (~200g)
- 180g boter/margarine
Accessoires:
- 2-3 stokbroden + kruidenboter/kaas
- ~500g aan gemengde sla
- 4 tomaten
- 1 komkommer
- $dressing
Bereidingswijze
- Bereid de bouillon door de bouillonblokjes door kokend water te roeren, en zet de bereidde bouillon apart
- Bak de champignons gaar en zet ze apart
- Gooi de helft van de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook
- Voeg de risottorijst toe en bak het tot glazig
- Gooi de wijn erbij en roer tot het opgenomen is
- Voeg een scheut bouillon toe en roer tot het opgenomen is
- Herhaal de vorige stap tot de rijst gaar is (20min)
- Voeg de paddenstoelen toe en rasp de kaas door de risotto. Hou een beetje over om achteraf over de risotto heen te raspen
- Breng op smaak met peper
Serveer met stokbrood en salade.
Chili sin carne
Voor 7 à 8 hackers
- 2 el olijfolie
- 2 uien
- 6 paprika's (2 stoplichten)
- 2 rode pepertjes (optioneel, maakt het mild pittig)
- 2 zakjes kruidenmix voor chili
- 1600g tomatenblokjes
- 800g kidneybonen
- 800g bruine bonen
- 200g mais
- zakje geraspte belegen kaas
- 200g crème fraîche
- 1 zak tortillachips
- 1 stokbrood
Voor salade:
- ~300g salademix
- 4 tomaten
- $dressing
Bereidingswijze
- Snijd de ui fijn en de paprika in blokjes. Spoel de bonen af in een zeef.
- Verhit olijfolie in een grote pan en bak hierin de ui
- Voeg de paprika toe en bak het geheel een paar minuten.
- Voeg de tomatenblokjes en kruidenmix toe. Laat het vijf minuten zachtjes koken.
- Snijd ondertussen de pepertjes fijn en voeg deze toe.
- Voeg de bonen en mais toe. Hou van de mais een beetje apart voor in de salade.
Serveer met crème fraîche, kaas, tortillachips, stokbrood en salade.
Pasta penne met aubergine
Voor minstens 8 hackers (we hadden drie porties over):
- 2 uien (fijngesneden)
- 750g penne
- 4 aubergines
- 4 bollen mozzarella (in blokjes)
- 2 potjes olijf in plakjes
- 4 blikken tomaten in blokjes
- basilicum
Sides:
- 2 stokbroden
- 300g salademix
- 4 tomaten
- $dressing
Bereiding
- Kook de pasta al dente.
- Snij ondertussen de aubergine in blokjes van ongeveer een centimeter.
- Bak de aubergine in olijfolie tot het lichtgoud is, kruiden met peper en zout. Zet het apart.
- Verhit wat olijfolie en voeg de ui toe.
- Voeg hierna de blikken tomaat en de olijven toe.
- Kook de saus door en breng het op smaak met peper, zout en basilicum.
- Voeg de aubergine toe wanneer de saus klaar is en verwarm eventjes door.
- Haal de pan van het vuur en roer de mozzarella er doorheen.
- Serveer met stokbrood en salade.
Panne(n)koek
voor 4 hackers (net genoeg, meer zou geen ramp zijn, maar word interessant met de huidige beslagkom)
- 3 eieren
- 500g bloem
- 1l melk
- beetje zout
Sides:
- Geraspte kaas
- Brie in plakjes
- Rucola
- Jam
- Kaneelsuiker
- Bananen
Slecht idee sides:
- Snickers om mee te bakken
Bereiding
- Doe de bloem met het zout in de beslagkom.
- Giet hier de helft van de melk bij en mix dit met de garde tot een geheel
- Doe er een voor een de eieren bij en mix het mengsel tussen elk ei goed.
- Blijf mixen en giet er telkens een scheutje van de resterende melk erbij
- Smelt een klontje boter in de pan en laat dit goed heet worden. Stand 6 is goed geschikt hiervoor
- Giet anderhalve soeplepel beslag in de pan, en kantel de pan zodat het beslag over de hele bodem verdeeld is.
- Als de pannenkoek begint te krullen aan de randjes en bruine vlekjes heeft aan de onderkant is het tijd om hem om te draaien
- Eventuele toppings die moeten smelten kunnen nu het best toegevoegd worden
- Na een minuut is de pannenkoek gaar.
Bij grote hoeveelheden kan een stapel pannenkoeken warm worden gehouden door een bord op een pan met kokend water te zetten en daar de pannenkoeken te bewaren.