Koken: verschil tussen versies

Uit Hackalot - Hackerspace Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 139: Regel 139:
 
# Voeg daarna de geconcentreerde tomatenpuree bak dit even mee voor 1 minuut.
 
# Voeg daarna de geconcentreerde tomatenpuree bak dit even mee voor 1 minuut.
 
# De rest toevoegen (kruiden, bonen, mais en gezeegde tomaten).
 
# De rest toevoegen (kruiden, bonen, mais en gezeegde tomaten).
# Laat het geheel eventjes (ca. 30 minuten) zachtjes pruttelen.
+
# Laat het geheel eventjes (ca. 30 minuten) zachtjes pruttelen. In de tussentijd:
In de tussentijd:
+
# Kook alvast de rijst (Even laten staan na het koken)
6a Kook alvast de rijst (Even laten staan na het koken)
+
# Maak de Guacamole (avocado’s met limoensap, snuf verse koriander, beetje komijnpoeder, wat peper en zout en dan in de bullet mixer of anders ouderwets prakken).
6b Maak de Guacamole  
+
# Tortillachips even kort opwaren in de oven in een ovenschaal
(avocado’s met limoensap, snuf verse koriander, beetje komijnpoeder, wat peper en zout en dan in de bullet mixer of anders ouderwets prakken).
 
6c Tortillachips even kort opwaren in de oven in een ovenschaal
 
 
# Dinner is ready!
 
# Dinner is ready!
  
Regel 150: Regel 148:
 
* Limoenwater (1 limoen per liter met een snuf rietsuiker, 15 min in koelkast laten staan)
 
* Limoenwater (1 limoen per liter met een snuf rietsuiker, 15 min in koelkast laten staan)
 
* Serveren met frisse Rucola salade
 
* Serveren met frisse Rucola salade
 
  
 
=== Pasta penne met aubergine ===
 
=== Pasta penne met aubergine ===

Versie van 24 jan 2019 21:49

Keukeninventaris

Incomplete lijst:

  • TILLREDA Inductiekookplaat
  • Tosti-ijzer
  • Diepe pan 10L
  • Koekenpan 32cm
  • 2 maatbekers 1/2L
  • Koksmes
  • Schilmesje
  • 3 snijplanken
  • Bakspaan
  • 3-delig keukengerei
  • Soeplepel
  • Blikopener
  • Vergiet
  • Pannenlap
  • Dunschiller
  • Stamper


  • Serveerschaal


  • 16 borden + bestek
  • 6 soepkommetjes
  • Afdruiprek
  • Theedoeken

Recepten

Inspiratie

Risotto met paddenstoelen

Risotto paddenstoelen.jpg


Voor 9 à 10 hackers

  • bouilonblokjes voor 3.5 l paddenstoelenbouillon
  • ~600g champignons/bospaddenstoelen (gemengd)
  • 1 kg risottorijst
  • 300ml droge witte wijn
  • 4 uien
  • 5 tenen knoflook
  • Bijna een hele punt Parmigiano reggiano (~200g)
  • 180g boter/margarine

Accessoires:

  • 2-3 stokbroden + kruidenboter/kaas
  • ~500g aan gemengde sla
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • $dressing

Bereidingswijze

  1. Bereid de bouillon door de bouillonblokjes door kokend water te roeren, en zet de bereidde bouillon apart
  2. Bak de champignons gaar en zet ze apart
  3. Gooi de helft van de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook
  4. Voeg de risottorijst toe en bak het tot glazig
  5. Gooi de wijn erbij en roer tot het opgenomen is
  6. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot het opgenomen is
  7. Herhaal de vorige stap tot de rijst gaar is (20min)
  8. Voeg de paddenstoelen toe en rasp de kaas door de risotto. Hou een beetje over om achteraf over de risotto heen te raspen
  9. Breng op smaak met peper

Serveer met stokbrood en salade.

Chili sin carne

Chili.jpg


Voor 7 à 8 hackers

  • 2 el olijfolie
  • 2 uien
  • 6 paprika's (2 stoplichten)
  • 2 rode pepertjes (optioneel, maakt het mild pittig)
  • 2 zakjes kruidenmix voor chili
  • 1600g tomatenblokjes
  • 800g kidneybonen
  • 800g bruine bonen
  • 200g mais
  • zakje geraspte belegen kaas
  • 200g crème fraîche
  • 1 zak tortillachips
  • 1 stokbrood

Voor salade:

  • ~300g salademix
  • 4 tomaten
  • $dressing

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui fijn en de paprika in blokjes. Spoel de bonen af in een zeef.
  2. Verhit olijfolie in een grote pan en bak hierin de ui
  3. Voeg de paprika toe en bak het geheel een paar minuten.
  4. Voeg de tomatenblokjes en kruidenmix toe. Laat het vijf minuten zachtjes koken.
  5. Snijd ondertussen de pepertjes fijn en voeg deze toe.
  6. Voeg de bonen en mais toe. Hou van de mais een beetje apart voor in de salade.

Serveer met crème fraîche, kaas, tortillachips, stokbrood en salade.


Chili SIN carne by SkippyDippy

Voor 4 tot 5 hackers... Bereidingstijd: 45 minuten

Wat je nodig hebt:

  • 1 of 2 flinke (rode) uien, gesnipperd (beetje apart leggen voor de guacamole)
  • 2 tot 3 tenen kloflook, fijngehakt
  • 1 (of 2 voor goed pittig) spaanse pepers fijngehakt
  • 2 paprika’s blokjes
  • 2 avocado’s (liefst rijp, voor de Guacamole)
  • 1 limoen (helft voor sap, andere helft in partjes ter garnering)
  • Verse koriander, grofgehakt
  • 1 klein blikje crispy mais (150 gr)
  • Blik bruine bonen (ca 225gr) – nat, niet in saus!
  • Blik kidneybeans (ca 225gr) – nat, niet in saus!
  • 500 ml gezeefde tomaten (blik of pakje)
  • 350 gr witte lijst
  • ½ Blikje geconcentreerde tomatenpuree (1 tot 2 flinke eetlepels)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel oregano
  • ½ tot 1 theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel koriander gedroogd
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • Flinke snuf cayennepeper
  • Snuf peper en zout
  • Tortillachips naturel
  • Eventueel (afbak)stokbrood als je met meer dan 4 bent

Bereidingswijze:

  1. Zet alvast een pan water op voor de rijst. Eventueel oven aanzetten voor warme tortilla chips.
  2. Sauteer de ui en rode peper in een flinke pan.
  3. Wanneer het op geur begint te komen, knoflook en paprika toevoegen, even mee bakken
  4. Voeg daarna de geconcentreerde tomatenpuree bak dit even mee voor 1 minuut.
  5. De rest toevoegen (kruiden, bonen, mais en gezeegde tomaten).
  6. Laat het geheel eventjes (ca. 30 minuten) zachtjes pruttelen. In de tussentijd:
  7. Kook alvast de rijst (Even laten staan na het koken)
  8. Maak de Guacamole (avocado’s met limoensap, snuf verse koriander, beetje komijnpoeder, wat peper en zout en dan in de bullet mixer of anders ouderwets prakken).
  9. Tortillachips even kort opwaren in de oven in een ovenschaal
  10. Dinner is ready!

Optioneel:

  • Limoenwater (1 limoen per liter met een snuf rietsuiker, 15 min in koelkast laten staan)
  • Serveren met frisse Rucola salade

Pasta penne met aubergine

Pasta.jpg

Voor minstens 8 hackers (we hadden drie porties over):

  • 2 uien (fijngesneden)
  • 750g penne
  • 4 aubergines
  • 4 bollen mozzarella (in blokjes)
  • 2 potjes olijf in plakjes
  • 4 blikken tomaten in blokjes
  • basilicum

Sides:

  • 2 stokbroden
  • 300g salademix
  • 4 tomaten
  • $dressing

Bereiding

  1. Kook de pasta al dente.
  2. Snij ondertussen de aubergine in blokjes van ongeveer een centimeter.
  3. Bak de aubergine in olijfolie tot het lichtgoud is, kruiden met peper en zout. Zet het apart.
  4. Verhit wat olijfolie en voeg de ui toe.
  5. Voeg hierna de blikken tomaat en de olijven toe.
  6. Kook de saus door en breng het op smaak met peper, zout en basilicum.
  7. Voeg de aubergine toe wanneer de saus klaar is en verwarm eventjes door.
  8. Haal de pan van het vuur en roer de mozzarella er doorheen.
  9. Serveer met stokbrood en salade.

Panne(n)koek

voor 4 hackers (net genoeg, meer zou geen ramp zijn, maar word interessant met de huidige beslagkom)

  • 3 eieren
  • 500g bloem
  • 1l melk
  • beetje zout

Sides:

  • Geraspte kaas
  • Brie in plakjes
  • Rucola
  • Jam
  • Kaneelsuiker
  • Bananen

Slecht idee sides:

  • Snickers om mee te bakken

Bereiding

  1. Doe de bloem met het zout in de beslagkom.
  2. Giet hier de helft van de melk bij en mix dit met de garde tot een geheel
  3. Doe er een voor een de eieren bij en mix het mengsel tussen elk ei goed.
  4. Blijf mixen en giet er telkens een scheutje van de resterende melk erbij
  5. Smelt een klontje boter in de pan en laat dit goed heet worden. Stand 6 is goed geschikt hiervoor
  6. Giet anderhalve soeplepel beslag in de pan, en kantel de pan zodat het beslag over de hele bodem verdeeld is.
  7. Als de pannenkoek begint te krullen aan de randjes en bruine vlekjes heeft aan de onderkant is het tijd om hem om te draaien
  8. Eventuele toppings die moeten smelten kunnen nu het best toegevoegd worden
  9. Na een minuut is de pannenkoek gaar.

Bij grote hoeveelheden kan een stapel pannenkoeken warm worden gehouden door een bord op een pan met kokend water te zetten en daar de pannenkoeken te bewaren.

couscous met pompoen en worst

CousCous.jpg

Voor 4 hackers

  • 400g couscous
  • 6 saucijzjes
  • 800g pompoenblokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 3 gele en/of rode paprika’s
  • 2 medium preien
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1.5 eetlepel paprikapoeder
  • Peper
  • Basilicum

Bereiding

  1. Zet de pompoenblokjes onder water in de grote pan en kook ze 10 minuten. Check na die tien minuten of een pompoenblokjeblokje makkelijk doormidden kan prikken met een vork. Giet daarna af en zet apart.
  2. Breng water aan de kook
  3. Snij de worsten in stukken, snipper de ui en de knoflook en snij de prei en de paprika's in reepjes
  4. Doe de couscous in een schaal en verkruimel de groentebouillonblokjes over de couscous.
  5. Giet kokend water over de couscous, zo dat de couscous ongeveer 2cm onder water staat, en laat dit 10 minuten staan.
  6. Bak in een beetje olie de worstjes in een paar minuten bijna gaar, zodat ze bruin beginnen te worden
  7. Doe de ui en de knoflook bij de worstjes en bak nog een minuut.
  8. Doe de paprika, de prei en de kruiden bij de worstjes en bak dit nog een paar minuten.
  9. Roer de couscous door om die luchtig te krijgen
  10. Doe de pompoenblokjes bij de andere groenten en schep nog eens om om alles warm te krijgen.
  11. Meng de couscous met het groentenmengsel (dit kan het handigst in de grote pan.
  12. Serveer met basilicumblaadjes