Koken: verschil tussen versies

Uit Hackalot - Hackerspace Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
== Keukeninventaris ==
 
== Keukeninventaris ==
  
TODO
+
Incomplete lijst:
 +
* TILLREDA Inductiekookplaat
 +
* Diepe pan 10L
 +
* Koekenpan 32cm
 +
* 2 maatbekers 1/2L
 +
* Koksmes
 +
* Schilmesje
 +
* 3 snijplanken
 +
* Bakspaan
 +
* 3-delig keukengerei
 +
* Soeplepel
 +
* Blikopener
 +
* Vergiet
 +
* Pannenlap
 +
* Dunschiller
 +
* Stamper
 +
 
 +
* Serveerschaal
 +
 
 +
* 16 borden + bestek
 +
* Afdruiprek
 +
* Theedoeken
  
 
== Recepten ==
 
== Recepten ==

Versie van 18 nov 2018 14:31

Keukeninventaris

Incomplete lijst:

  • TILLREDA Inductiekookplaat
  • Diepe pan 10L
  • Koekenpan 32cm
  • 2 maatbekers 1/2L
  • Koksmes
  • Schilmesje
  • 3 snijplanken
  • Bakspaan
  • 3-delig keukengerei
  • Soeplepel
  • Blikopener
  • Vergiet
  • Pannenlap
  • Dunschiller
  • Stamper
  • Serveerschaal
  • 16 borden + bestek
  • Afdruiprek
  • Theedoeken

Recepten

Inspiratie

Risotto met paddenstoelen

Risotto paddenstoelen.jpg


Voor 9 à 10 hackers

  • bouilonblokjes voor 3.5 l paddenstoelenbouillon
  • ~600g champignons/bospaddenstoelen (gemengd)
  • 1 kg risottorijst
  • 300ml droge witte wijn
  • 4 uien
  • 5 tenen knoflook
  • Bijna een hele punt Parmigiano reggiano (~200g)
  • 180g boter/margarine

Accessoires:

  • 2-3 stokbroden + kruidenboter/kaas
  • ~500g aan gemengde sla
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • $dressing

Bereidingswijze

  1. Bereid de bouillon door de bouillonblokjes door kokend water te roeren, en zet de bereidde bouillon apart
  2. Bak de champignons gaar en zet ze apart
  3. Gooi de helft van de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook
  4. Voeg de risottorijst toe en bak het tot glazig
  5. Gooi de wijn erbij en roer tot het opgenomen is
  6. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot het opgenomen is
  7. Herhaal de vorige stap tot de rijst gaar is (20min)
  8. Voeg de paddenstoelen toe en rasp de kaas door de risotto. Hou een beetje over om achteraf over de risotto heen te raspen
  9. Breng op smaak met peper

Serveer met stokbrood en salade.

Chili sin carne

Chili.jpg


Voor 7 à 8 hackers

  • 2 el olijfolie
  • 2 uien
  • 6 paprika's (2 stoplichten)
  • 2 rode pepertjes (optioneel, maakt het mild pittig)
  • 2 zakjes kruidenmix voor chili
  • 1600g tomatenblokjes
  • 800g kidneybonen
  • 800g bruine bonen
  • 200g mais
  • zakje geraspte belegen kaas
  • 200g crème fraîche
  • 1 zak tortillachips
  • 1 stokbrood

Voor salade:

  • ~300g salademix
  • 4 tomaten
  • $dressing

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui fijn en de paprika in blokjes. Spoel de bonen af in een zeef.
  2. Verhit olijfolie in een grote pan en bak hierin de ui
  3. Voeg de paprika toe en bak het geheel een paar minuten.
  4. Voeg de tomatenblokjes en kruidenmix toe. Laat het vijf minuten zachtjes koken.
  5. Snijd ondertussen de pepertjes fijn en voeg deze toe.
  6. Voeg de bonen en mais toe. Hou van de mais een beetje apart voor in de salade.

Serveer met crème fraîche, kaas, tortillachips, stokbrood en salade.


Pasta penne met aubergine

Pasta.jpg

Voor minstens 8 hackers (we hadden drie porties over):

  • 2 uien (fijngesneden)
  • 750g penne
  • 4 aubergines
  • 4 bollen mozzarella (in blokjes)
  • 2 potjes olijf in plakjes
  • 4 blikken tomaten in blokjes
  • basilicum

Sides:

  • 2 stokbroden
  • 300g salademix
  • 4 tomaten
  • $dressing

Bereiding

  1. Kook de pasta al dente.
  2. Snij ondertussen de aubergine in blokjes van ongeveer een centimeter.
  3. Bak de aubergine in olijfolie tot het lichtgoud is, kruiden met peper en zout. Zet het apart.
  4. Verhit wat olijfolie en voeg de ui toe.
  5. Voeg hierna de blikken tomaat en de olijven toe.
  6. Kook de saus door en breng het op smaak met peper, zout en basilicum.
  7. Voeg de aubergine toe wanneer de saus klaar is en verwarm eventjes door.
  8. Haal de pan van het vuur en roer de mozzarella er doorheen.
  9. Serveer met stokbrood en salade.