Deurbel

Uit Hackalot - Hackerspace Eindhoven
Versie door Kartoffel (overleg | bijdragen) op 13 feb 2020 om 18:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deurbel.jpg
Project Deurbel
Name Deurbel
Start 2020/01/09
End 2020/02/13
Contact Kartoffel
Website https://git.hackalot.nl/Kartoffel/hackalot-deurbel
Information Bedraad belsysteem aanleggen en op MQTT aansluiten
Status Voltooid

Bij Hackalot_1.0 (en ook op de tweede space) hadden we een draadloze deurbel in gebruik, waar een NodeMCU aan geklust was om de deurbel op MQTT te krijgen. Dit systeem bleek niet super betrouwbaar en had weinig bereik, waardoor de ontvanger in de hoek van de space leefde waar die het dichtst bij deur was. Omdat de deurbel het eerste is waar een bezoeker meestal tegenaan loopt, en een defecte deurbel iemand permanent af kan wenden heb ik een bedraad systeem aangelegd.


Een 8V beltrafo hangt via een lange speakerkabel en een beldrukker aan een goedkope deurbel. In eerste instantie heb ik een NodeMCU via een gelijkrichter over de bel aangesloten, om telkens als hij ingeschakeld werd via ESP-Now een berichtje naar MQTT te sturen. Ik kreeg feedback dat dit toch niet helemaal naar behoren werkte, dus het systeem is nu omgebouwd zodat de NodeMCU altijd aan staat en verbonden is met WiFi. De ESP meet via een optocoupler wanneer de deurbel bediend wordt, en stuurt dan een berichtje op het hackalot/deurbel topic.

Zie GitLab voor de Arduino code.

Schakeling

Deurbel schakeling.


Het traditionele belsysteem is links van de stippellijn te zien. Rechts alles om dit met MQTT te verbinden.

Let op: Er zit een ledje antiparallel over de ingang van de optocoupler. Hiermee wordt reverse voltage over de EL817 verlaagd, deze kan niet meer dan 6V aan. Een leuke bijkomstigheid is dat het ledje ook als indicator werkt.