De 1.5m Space

Uit Hackalot - Hackerspace Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hackalot cybervolybal.JPG
Project De 1.5m Space
Name De 1.5m Space
Start juni 2020
Contact
Website https://pad.hackalot.nl/Hackallot#
Information Hackalot in de 1.5m-tijd
Status In progress

De space is altijd een groot project. Vanwege redenen hebben we tijdelijk wat beperkingen in de space.


Huidige maatregelen op de space

Bijgewerkt 22-06-2021

 • De space kan per 5 juni 2021 weer gebruikt worden door deelnemers.
 • Maximaal 5 deelnemers kunnen zich per dagdeel inschrijven om de space te gebruiken.
 • Mondkapjes zijn verplicht op de gang, en in de space als daar meerdere personen aanwezig zijn.
  • Op de space mag je mondkapje even af voor het eten en drinken aan tafel.
 • Vrij bezoek van niet-deelnemers is nog niet toegestaan.
  • Wel mag een deelnemer één introducé meenemen naar de space. Meer informatie hierover op de pad.
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.

Historie

In maart stonden verschillende evenementen met veel personen in de space gepland. Deze hebben we geannuleerd. Ook hebben we, vanwege de samenscholingsbeperkingen en vanwege gezond verstand ten tijde van een pandemie waar per week meer over bekend word, de bezetting van de space gelimiteerd tot 2 man. We hebben ook besloten bezoekers tijdelijk te weren. Inmiddels is het juni, en kunnen de regels in lijn met de landelijke regels wat versoepeld worden. Wel moeten hiervoor wat aanpassingen gedaan worden in de space. Per 14 oktober is de "gedeeltelijke lockdown" ingegaan waardoor de maatregelen bij Hackalot verscherpt zijn om de space bruikbaar te houden voor wie deze nodig heeft met beperkte sociale functie.

Space-aanpassingen

 • Om voldoende ruimte in de space te kunnen houden en wat extra veiligheid te bieden zijn er spatschermen in de space opgehangen. Transparante PEVA douchegordijnen zijn op houten stellages over de tafels gespannen. Verder is er een polycarbonaat plaat bij de soldeertafel en een scherm over de bar opgehangen. Dit maakt de bewegingsruimte bij het 1.5m afstand houden groter.
 • Er is een hands-free barcode scanner bij de koelkast. Deze kan ook Aztec barcodes aan. Tip: maak je eigen label met het aztec of barcode commando, dan kan je volledig handsfree afrekenen. (Zie voorbeelden op de Dymo printer)
 • Er is een waterpunt aangelegd, hier kun je je handen wassen.

Spacestateschakelaar

We gebruiken de spacestateschakelaar om het licht aan te doen, de muziek aan te zetten en om aan iedereen te laten weten dat we open zijn middels de website. Omdat we een gelimiteerd aantal plekken op de space hebben, en omdat bezoekers tijdelijk enkel als introducé welkom zijn hebben we de status op de website van open/gesloten gewijzigd naar deelnemers/gesloten.

Bepaling maximale bezetting

TL;DR: maximaal vier personen tegelijk op de space.

De hoeveelheid mensen die in de ruimte past kun je op verschillende manieren bepalen. We beschrijven het hierna in aflopende volgorde, en houden het kleinste aantal personen aan als maximum. Dat maakt vijf.

 • De space heeft drie tafels waar elk 4 mensen comfortabel aan kunnen zitten, plus een bank en twee klapstoeltjes. Dat zijn 15 mensen.
 • Als de tafels in tweëen gedeeld worden met een scherm ertussen, zijn er nog 6 tafelplekken, plus een soldeertafel en een bank. Dat zijn 8 mensen, die allemaal op een stoel moeten zitten en niet mogen lopen.
 • De space is 70m2 groot. Volgens de huidige maatregelen is 1 persoon per 10m2 verstandig, dus 7 mensen.
 • Als er twee mensen aan de achterste tafel zitten, zijn de soldeertafel en de gereedschapskast niet beschikbaar. Om hier looproutes te creëren, hebben we gekozen om deze tafel maar half te bezetten waarbij de gebruiker van kant kan wisselen op basis van het gebruik van de tafels er omheen. De soldeer- en 3D-printer-tafel en de bank worden vaak door meer mensen per dag gebruikt, en zijn we dus niet ingericht als vaste zitplek. Vanwege deze swapruimte komt het aantal personen op 5 uit.
 • Per 14-10-2020 is besloten deze swapruimte te laten vervallen om het aantal bewegingen op de space te beperken. Hierdoor komt het maximum bezettingsaantal op 4 uit.


Omdat er maar 4 personen tegelijk zijn, kan het gebeuren dat je aankomt op een space die al vol is. Om daar wat orde in te scheppen hebben we een pad gemaakt waar je aangeeft op welke dag je de space wilt bezoeken: https://pad.hackalot.nl/Hackallot.

Als je op een volle space bent maar je naam staat niet op die pad, dan is het de bedoeling om je plaats op te geven voor iemand die wél op de lijst staat. Wees hier sociaal in, houd geen plek bezet als je niet gaat, en haal jezelf van de lijst als je weer weg gaat. Er zijn spacelaptops aanwezig om de pad last-minute in te kunnen vullen.

Je mag een introducé meenemen, kijk hiervoor op de pad voor de instructies.

Schoonmaken en consumables

 • Er is handdesinfectiemateriaal aanwezig. Voel je vrij om hier zo vaak als nodig gebruik van te maken.
 • De space heeft op het moment, naast de gebruikelijke alklanet en sprayfles met afwasmiddel, ook 70% isopropanol op de tafels staan. Als hiermee oppervlaktes gereinigd worden, zouden die virusvrij moeten zijn. Maak hier gebruik van, zowel voor jezelf (als je binnen komt) als voor de ander (als je weg gaat) :) Voor vlekken is alklanet krachtiger.
 • Er zijn mondkapjes bij de bar te koop tegen inkoopprijs.

Ventilatie

Afzuiging

Goede luchtkwaliteit is nu extra belangrijk. Enige tijd geleden hebben we afzuiging aangebracht voor luchtverversing. Normaal gesproken staat deze op een lage stand, en gaat de afzuiging stapsgewijs hoger als er een CO2 limiet bereikt is (stand 2 bij 700PPM, stand 3 bij 1400PPM). Omdat we de binnenlucht nu meer willen verversen gaat de afzuiging naar de middelste stand zodra de space open is. Wanneer de CO2 level boven de 800 PPM komt gaat de ventilator naar de hoogste stand. Hiervoor is wel de hoogste stand een klein beetje verlaagt in capaciteit, zodat het geluid beheersbaar blijft.

Wensenlijstje

 • Waterpunt in de ruimte voor daadwerkelijk handen wassen
 • Contactloze barcodescanner
 • Alternatieve manier om de koelkast te kunnen openen
 • Extra antipaniekslot voor de derde deur die nu niet in gebruik is